Asimina triloba v podmínkách Hané
Asimina triloba v podmínkách Hané
Na jaře 2007 jsem na našem klubovém zájezdu koupil u pana Matějky další dvě rostliny PROLIFIC a REBECA´S GOLD. Ty jsem ale po získaných špatných zkušenostech rovnou zasadil do volné půdy na konečné stanoviště. A udělal jsem dobře. Rostliny sice neměly během roku žádné přírůstky, ale předpokládám, že dobře zakořenily. Svou první zimu jedna rostlina přežila bez újmy, zato druhá zmrzla až těsně k roubování(což ji proti druhé opozdilo v dalším vývoji, ale nezastavilo). V roce 2008 rostly obě, i když jsem je nestínil. Další zimu již obě přežily bez újmy a jedna z rostlin-Prolific-(výška asi 1 metr) v tom roce 2009 poprvé vykvetla.
Rok 2010 byl pro růst asimin ideální a všechny mé tři rostliny rostly před očima.
Druhá rostlina-Rebecca- (ta která první zimu omrzla) vykvetla prvním květem až v roce 2011 (tedy o 2 roky později) a s pomocí tohoto květu jsem úspěšně opylil několik květů na rostlině větší(teď už dvoumetrové), která měla již několik desítek květů. Plody i během velmi chladného léta přirůstaly a naštěstí neupadly. Začátkem října jsem tak mohl ochutnat první zralý plod. Dužina byla kašovité konzistence, voněla a příjemnou chutí připomínala opravdu ten často uváděný banán s mangem. Byla hodně sladká a samozřejmě obsahovala velká semena.

Bohužel na závěr musím vše shrnout z mého pohledu:
Asimina je rostlina, kterou budu více řadit k okrasným a je to pro mě velké zklamání po tom co se kolem ní napsalo a namluvilo za superlativy jako o "banánu severu".
Plody u nás moc nejdou na odbyt. Spíš jako zajímavost než nějaké preferované ovoce. Nemá to žádnou kyselinku. Je to jen sladké a voňavé. Uvnitř samá semena, které se nedají vybrat(když to chci třeba nachystat na kostky pro zobání třeba s jablečnými měsíčky. Takže to nakrájím jako salám a semena se vyplivují).
Konzistence velmi měkká, více zralé mají konzistenci až kašovitou, což nám také vadí. Najednou se toho moc sníst nedá a moc dlouho to ve správné zralosti nevydrží, takže období možné konzumace je relativně krátké. Na rozdíl od meruněk, broskví, švestek, jablek, hroznového vína, minikiwi,...
Dokonce jsem z toho zkoušel udělat výživu s jablky, ale je to strašně výrazné a i tato varianta nebyla nic moc, vůbec nikdo, včetně mne to nejedl :-( .
Rozdíl v chuti nějaký je dle odrůd, alespoň moje Rebecca´s Gold je lepší než Prolific, ale v podstatě je to stejné.
Rostlina je to celý rok krásná, květy i plody zajímavé, ale není, alespoň pro mne, nic, co by si z hlediska plodů(chuť, skladovatelnost, možnost zpravování) u mě zasloužilo větší výsadbu. Zatím jsem žádnou rostlinu nezrušil a jdu cestou vroubování nějaké jiné odrůdy do stávajících rostlin ( Prima 1216, NC-1,Shenandoah,Itahaca, PA Golden 3 ...) , aby se eliminovala alespoň nutnost ručního opylování. A snad přijde i lepší chuť...
Na podzim 2023 jsem velkou rostliny Prolific zrušil-pokácel a vykopal a ponechal zatím Rebecca´s Gold, ale bude ji čekat asi stejný osud.